Veelgestelde vragen

Contact

4 manieren om anderen te beïnvloeden

feb 19, 2021 | Blogs

Gastblog van Opleidingsinstituut Learnit

Hoe kun je ervoor zorgen dat anderen overtuigt raken van jouw ideeën of voorstellen? En hoe zet je deze mensen in beweging? Het antwoord op papier is simpel; door je eigen gedrag en communicatie af te stemmen op de situatie van de mensen die je wilt beïnvloeden. Toch blijkt dit in de praktijk vaak lastig te zijn; je wilt mensen meekrijgen vanuit je enthousiasme, niet vanuit een dwingende boodschap. Lees daarom in deze blog op welke vier verschillende manieren je anderen succesvol kunt beïnvloeden.

1. Aansporen: hierbij zijn energieke en krachtige uitspraken van belang.

  • Een compliment geven. Om iemand aan te sporen om verder te gaan met waar hij of zij mee bezig is, werkt het geven van een compliment uitermate effectief. Denk bijvoorbeeld aan een collega die bezig is om een nieuwe webpagina lay-out voor de website van de organisatie te ontwerpen. Wanneer jij hier tussentijds complimenten over geeft, zal deze collega alleen maar extra gemotiveerd raken/blijven om deze lay-out af te maken!
  • Een stelling innemen. Naast het gebruiken van een compliment om iemand aan te sporen, zou je er ook voor kunnen kiezen om alvast een stelling in te nemen. Op deze manier ben je in staat om een discussie uit te lokken en kun je anderen aansporen om na te denken over een bepaald thema.

2. Overtuigen: in de kracht van het overtuigen staat de onderbouwing centraal.

  • Argumenten aandragen. Als je iemand wil overtuigen van je verhaal is het belangrijk dat je je argumenten goed onderbouwd. De nadruk ligt in dit geval dus op het presenteren van feiten, het herhalen van je boodschap en het duidelijk communiceren van je uiteindelijke voorstel. Belangrijk is dus dat je met feitelijke informatie op tafel komt en niet alleen met je eigen mening.

3. Onderzoeken: focus je op wat de ander denkt en voelt.

  • Luisteren en vragen stellen. Zorg ervoor dat de ander centraal staat en luister goed naar wat deze persoon te vertellen heeft. Probeer dit voor jezelf kort samen te vatten, zodat je zeker weet dat je de ander goed begrijpt en dat je de ander gerichte vragen kan stellen. Geeft een collega aan waarom hij of zij niet mee wil werken aan een bepaald project, luister dan goed naar de achterliggende redenen. Zijn de beweegredenen voor jou niet duidelijk? Stel dan een doelgerichte vraag om erachter te komen waarom hij of zij iets niet wil.
  • Erkenning geven. Een belangrijk doel van onderzoeken is ook erkenning geven aan de ander. Na een gesprek kun je iemand bijvoorbeeld bedanken voor zijn of haar input. Op deze manier laat je zien dat je de inbreng van deze persoon waardeert en dat je de input ook daadwerkelijk meeneemt.

4. Inspireren: Het belang van de ander staat centraal in combinatie met energieke of bemoedigende uitspraken.

  • Positief toekomstperspectief schetsen. Als je iemand wil inspireren, is het handig om een positief toekomstperspectief te schetsen waar jij zelf achter staat maar waar de ander daarnaast ook baat bij heeft. Probeer dus een toekomstperspectief te schetsen waarin de ander (ook) een duidelijke rol speelt.
  • De eerste stap zetten. Iemand inspireren is natuurlijk mooi, maar hoe zorg je ervoor dat iemand ook echt die eerste stap gaat zetten? In zo’n geval is het handig om met concrete plannen op tafel te komen. Een suggestie doen voor de eerste stap die een ander kan zetten kan hierbij zeker verhelderend werken.

Opleiding Beïnvloedingsvaardigheden

Ben jij enthousiast geworden over beïnvloedingsvaardigheden en zou je graag je eigen vaardigheden op dit gebied naar een hoger niveau willen tillen? Dan biedt opleidingsinstituut Learnit de mogelijkheid om een opleiding ‘Beïnvloedingsvaardigheden’ te volgen, waarbij je in zes maanden tijd wordt klaargestoomd om personen en groepen te kunnen beïnvloeden terwijl je rekening houdt met ieders belang. Wil je meer lezen over de onderwerpen die aan bod komen tijdens deze opleiding? Klik dan hier om de opleidingspagina te bekijken. Eerst de mogelijkheden bespreken in een gratis adviesgesprek is natuurlijk ook mogelijk. Stuur dan een email naar info@learnit.nl of bel Learnit op +31 20 6369179.