Als je gaat vergaderen in onze locatie in Den Bosch (of Eindhoven of Tilburg), zie je dat we verschillende typen zalen en opstellingen hebben. Ook dat we heel flexibel onze zalen anders in kunnen richten. Nu door corona kiezen we wel voor een wat vastere opstelling om te voorkomen dat er veel loopverkeer is.

Wist je dat het nog uitmaakt of je aan een ronde of aan een vierkante tafel zit? Aan een ronde tafel is er een andere dynamiek dan aan een vierkante tafel. Lees meer hierover in onze blog van de locatie Eindhoven. Maakt het voor de energie ook nog uit hoe je ten opzichte van elkaar gaat zitten? Jazeker wel.

Als je naast elkaar gaat zitten

Dan is er meestal sprake van een vriendelijk, redelijk terloops gesprek. Deze positie schept goede mogelijkheid om veel gebaren te gebruiken en de gebaren van de ander te observeren. Aankijken en weer wegkijken is hierbij makkelijker dan wanneer mensen recht tegenover elkaar zitten.

Plezierige uitwisseling

Bij S2M Den Bosch zie je veel coaching sessie, therapiesessies en sollicitatiegesprekken. Waarom? Onze ruimtes Verwondering en Aandacht zijn hier speciaal voor ingericht.

De hoek van 90 graden is de meest plezierige setting bij therapeutische gesprekken en persoonlijke gesprekken van zakelijke aard, zoals sollicitatiegesprek of beoordelingsgesprek.

Naast elkaar zitten zorgt op een natuurlijke wijze dat zij allebei op dezelfde golflengte denken of samen aan een taak werken. Het is een van de meest strategische posities om een zaak voor te leggen en aangenomen te krijgen. En voelt dit gelijkwaardig voor je?

Gelijkwaardigheid

Het is in deze positie gemakkelijk om iets te laten zien aan de ander zoals een rapport, een Zoomsessie of een presentatie op je pc. Je kijkt dan letterlijk naar het werk vanuit dezelfde gezichtshoek. Tegenwoordig is het iets lastiger om samen op 1 laptop te kijken door de 1,5 meter maatregel, maar dan gebruik je nu een extern tv scherm of op je eigen laptop door middel van een online omgeving die je bij een boeking toegestuurd krijgt.

De positie naast elkaar geeft ook een gevoel van gelijkwaardigheid. Het direct aankijken van elkaar is hierdoor iets lastiger dan tegenover elkaar.

Vertrouwen en bouwen

Letterlijk iemand naast je te hebben die naar je luistert, zonder dat je hem hoeft aan te kijken kan je veel steun geven. Zo kan een coach er voor kiezen om naast of zelfs schuin achter je te gaan zitten.

Leuk weetje: Ouders die moeilijk kunnen praten met hun tiener doen er slim aan om met hem of haar een stukje te gaan rijden met de auto. Dit voorkomt niet alleen dat hij of zij wegloopt, maar bovendien creëer je de gelijkwaardige positie: naast elkaar. Daarbij hoef je elkaar niet aan te kijken en dat nodigt meer uit tot een vertrouwd gesprek.

Hoe verandert de energie als je tegenover elkaar gaat zitten?

Als je tegenover elkaar gaat zitten

Tja, tegenover elkaar gaan zitten als je met een paar personen bent, is toch nét wat anders, energetisch bekeken. In een grote groep kan het natuurlijk niet anders, maar dan zit je ook niet zo dicht op elkaar.

Als je het over een coachingssessie of sollicitatiegesprek hebt, is het recht in de ogen kijken soms best moeilijk of licht intimiderend. Geef je coachee of sollicitant de mogelijkheid de stoel wat verplaatsen zodat je in een andere hoek komt te zitten. 

Zakelijke gesprekken in een kleine ruimte
Wanneer je tegenover elkaar aan tafel zit tijdens een zakelijk gesprek kan een defensieve, concurrerende of rivaliserende sfeer ontstaan en deze opstelling kan ertoe leiden dat beide partijen op hun stuk blijven staan. Hier wordt vaak voor gekozen als mensen elkaar beconcurreren of wanneer de een de andere een berisping moet geven. Gesprekken in deze positie duren vaak kort.

In de interactie is het belangrijk om ook het standpunt van de ander te kunnen zien, hem op zijn gemak te stellen en hem een positief gevoel te geven tegenover jou. Met de concurrerende positie krijg je dat niet makkelijk voor elkaar. Je zult ook meer medewerking verkrijgen bij gebruik van de coöperatieve of hoekpositie. Dus verplaats je stoel een beetje en je bereikt veel meer.

Als er een derde persoon aan tafel zit en deze vormt een hoekpositie met de personen die tegenover elkaar aan tafel zitten, is de situatie anders. De hoekpositie met de derde persoon zorgt er voor dat de anderen meer mogelijkheid hebben om weg te kijken.

Met meer mensen aan tafel: het groepsgesprek

Ook met meerdere mensen in een vergadering of groepsgesprek bepaalt hoe iedereen gaat zitten de interactiemogelijkheden. De plaats aan het hoofd van de tafel betekent een bevoorrechtte positie omdat je vandaar uit de groep kunt overzien, gemakkelijk het woord kan nemen en een centrale plaats in de interactie kan innemen. Tijdens een vergadering zal het over het algemeen de voorzitter zijn die deze plek bezet. Of degene die de presentatie geeft.

Je ziet vaak dat de meer introverte mensen het verst weg gaan zitten. Let daar als voorzitter op, introvert betekent alleen maar dat die persoon iets meer tijd nodig heeft om goed tot uiting te komen. Niet dat hij/zij niets wil bijdragen. Als dat wel zo is, is de samenstelling wellicht niet zo handig.

Wil je bijvoorbeeld tips over vergaderen of ondernemerschap, dat kan op:

nieuws

En nog heeeeeel veel meer leuke artikelen én evenementen vind je op de sites van onze 2 andere locaties

Doe er je voordeel mee!
Groet,

Helma Schellen, marketing Seats2meet
(en ja, connecten is fijn)