S2M Eindhoven Strijp-S
S2M Tilburg LocHal
Nieuwsbrief

Veelgestelde vragen

Contact

Hoe ontwikkel je een ondernemende geest?

sep 15, 2020 | Blogs

Blog juli 2020

In het huidige tijdsbeeld, gekenmerkt door allerlei maatregelen en de daarbij horende veranderingen, is er veel meer behoefte aan ondernemerschap. Het echte ondernemerschap met nieuwe ideeën en concepten. Een voorbeeld daarvan is: Opleidingsinstituten die hierop inspelen door trainingen ook online te organiseren.  

1. Denk als de eigenaar van je bedrijf, als je in loondienst bent

Probeer zo veel mogelijk beslissingen zelf te nemen, al kan dat spannend aanvoelen of niet passen bij je functie of rol. Een van de randvoorwaarden is natuurlijk wel dat jouw baas je daartoe in staat moet stellen en overbodige regeltjes moet afschaffen. Met kortere lijntjes en daadkracht zal het ondernemerschap jouw werkgever of organisatie ten goede komen. En jouw werkgeluk ook vergroten.

2. Sta open voor ideeën, afschieten kan altijd nog

Een ondernemer die in zijn bedrijf het ondernemerschap wil stimuleren zal moeten voorkomen dat ideeën worden afgeschoten. Ideeën kunnen soms niet aan lijken te sluiten, maar neem ze toch serieus. Het kan namelijk ook zijn dat de ideeën te vroeg komen en mogelijk later voor een superoplossing zorgen. Leg daarvoor zelfs een database aan. Een leuke prijsvraag uitzetten stimuleert nog extra.

3. Blijf vragen stellen

Een werkomgeving die vraaggericht werkt is erg goed voor de creativiteit en stimuleert de ondernemende onderzoekende geesten in je team. Probeer zoveel mogelijk bijeenkomsten te beginnen of af te sluiten met ‘wat als…”vragen. Laat je medewerkers vrijuit nadenken over mogelijke scenario’s.

4. Voorbeelden zijn er om van te leren

Je ziet het veel,he? Bekende ondernemers die een boek schrijven zodat zij hun ideeën met anderen kunnen delen. Misschien doen ze het om hun eigen geest te scherpen, of overzicht te creëren maar zeker ook om jou te helpen. Veel van hen organiseren ook onlinetrainingen of webinars. De gratis webinars hebben meestal net zoveel waarde als de betaalde versies. Het verschil zit in het feit dat bij de gratis versie de trainer zal proberen jou een boek of ander product te verkopen. Niks mis mee, toch?

Ook het plaatsen van tutorials op youtube gebeurt veel..

5. Positief denken is dé oplossing

Als je van te voren al twijfelt, kun je er misschien maar beter niet aan beginnen. En anders… als je toch denkt, kun je net zo goed groot denken. Zei eens een president met een vreemd en vooral groot kapsel.

Positief denken betekent niet dat je de realiteit niet ziet, maar denk wel goed na over de haalbaarheid van je product of dienst. En als je gaat, ga er dan ook vol voor!

6. Werk aan je flexibiliteit

Bedrijven/organisaties vragen om een sterke ondernemersgeest omdat we nu bijna dagelijks te maken hebben met voortdurende veranderingen. Consumenten zijn wispelturiger als ooit en zoeken steeds meer de veilige kant op. De digitalisering gooit bestaande businessmodellen van bijv. onderwijsinstellingen om. Dus heb je echt vernieuwende geesten nodig in je team.

Zorg dat je daar voor open staat en geef mensen een kans, je gaat er zelf echt beter van worden.

7.  Doorpakken loont

Dan heb je nog de doeners en de denkers. Ondernemers zijn vaak de doeners, het type-A persoonlijkheden. Veel werklust en veel ambitie. En weinig geduld.

Ze wachten echt niet langer dan noodzakelijk om te beginnen aan een plan. Dus… ga aan de slag, pak door. In plaats van te blijven wikken en wegen. Fouten maken moet, anders groei je niet.

8. Maak gebruik van Seats2meet

Seats2meet biedt, naast de verhuur van vergaderzalen, nog veel meer aan. Je kunt kosteloos van een werkplek gebruik maken waar nog meer ondernemende mensen aan het werk zijn. Iedereen in onze open lounges staan open voor het delen van kennis. Dat kan fysiek zijn maar zeker ook online. Jouw paspoort bij Seats2meet geeft je direct toegang tot een wereldwijd platform. En dat platform kun je zelfs gebruiken als marketingtool.

En nog heeeeeel veel meer leuke artikelen én evenementen vind je op de sites van onze locaties in Brabant:

Doe je voordeel met deze tips, groet

Helma Schellen, marketing
(en ja, connecten is gezellig)