Veelgestelde vragen

Contact

In the spotlights: Maarten Tulp

apr 5, 2021 | Blogs

Gastblog van Maarten Tulp van o.a. Forta

Opleidingen in Den Bosch: Forta maakt regelmatig gebruik van onze locaties en in Den Bosch rond lunchtijd, dan kun je hem niet mislopen. In een relaxte Gispenstoel met een colaatje. Genietend van zijn pauze. Maarten Tulp.

Maarten is al 2 jaar een welkome gast als trainer voor Forta, en daarom hebben we hem gevraagd iets meer over zichzelf te vertellen.


Een heerlijk avontuur

“Mijn werk als therapeut en docent in de cognitieve gedragstherapie ervaar ik als mijn passie. Het geven van therapie blijft voor mij een heerlijk avontuur om in het contact met de ander verandering in beweging te krijgen. Als docent kan ik overbrengen de kennis en ervaring die ik in mijn loopbaan heb opgebouwd. Het maatwerk in lesgeven zie ik voor iedere student afzonderlijk. Altijd ben ik met de vraag bezig wat deze student nodig heeft om competenties uit te breiden en soms ook op het persoonlijke vlak.

Na mijn psychologiestudie aan de universiteit in Leiden ben ik blijven doorgroeien tot lid en supervisor van de VGCt en tot klinisch psycholoog (BIG). Vanaf 1990 tot heden bestaat mijn werkweek uit drie dagen in loondienst bij de GGZ instelling Pro persona en twee dagen in eigen particuliere praktijk.

Angststoornissen

Bij Propersona heb ik op diverse aandachtsgebieden functies gehad en ben ik sinds 2009 programmaleider angststoornissen bij het expertisecentrum Overwaal. Hierdoor is er een duidelijk onderscheid gekomen tussen generalistisch werken in de eigen praktijk en mijzelf sterk specialiseren in de behandeling van angststoornissen. Het geeft mij energie om als inhoudelijk leider alle medewerkers te stimuleren en inspireren in een voortdurende verbetercultuur gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek.

Een interessante ontwikkeling is dat Propersona de organisatie in zorgprogramma’s heeft afgeschaft omdat daarin te veel het aanbod centraal stond en minder de cliënt. De cliënten moesten intern zelfs verwezen worden in plaats van dat de nodige expertise naar de cliënt toekomt. Gelukkig is dit sinds 1 januari j.l. verbeterd ten goede van de zorg.

Waarom lesgeven?

Reeds 20 jaren doceer ik mijn eigen vak: met workshops bij de VGCt, binnen de GZ-opleidingen in Nijmegen en Utrecht, en sinds 2 jaren bij Forta-opleidingen. Ik herinner mij nog goed hoe spannend ik het vond om in 2000 mijzelf aan te bieden als docent bij de hoofdopleider GZ-opleiding Marc Verbraak in Nijmegen. Dat eerste telefoontje deed ik met het gevoel brutaal te zijn. Als docent moet je toch wel heel veel te bieden hebben. Heb ik wel genoeg te bieden? Het voelde als een soort van opscheppen, wat niet in mijn aard ligt.

Ik verwachtte toen een stevige selectieprocedure. Tot mijn verbazing hoefde ik alleen maar een keer mee te lopen met een seniordocent waarna ik zelfstandig de groepen moest kunnen leiden. Competenties voor docenten met een universitaire achtergrond werd tot voor kort helemaal niet naar gekeken. Inmiddels weten wij wel beter en is de VGCt in 2019 gestart met noodzakelijke herregistratiepunten voor supervisor en docenten”

En wat zeggen jouw klanten over jou, Maarten?

Een mooi, en bescheiden verhaal van Maarten. Dan ligt er altijd de vraag op mijn lippen “wat zeggen jouw leerlingen over jou?”. En daarop kwam dit leuke kaartje.

Meer weten over Maarten?