Veelgestelde vragen

Contact

Omgaan Met Spanning Bij Presenteren [4 tips]

sep 7, 2021 | Blogs

Blog door onze klant Learnit | geschreven voor Seats2meet Station Den Bosch

Voor veel mensen is het spannend om een presentatie te geven. Door die spanning kunnen extra vervelende klachten optreden zoals blozen, trillende handen, een droge mond en een onwillige blaas. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat de presentatie nog moeilijker wordt en de spanning des te meer.

Een gezonde vorm van spanning kan juist heel positief zijn en zorgen voor meer focus. Spanning bij een mens is een natuurlijk verschijnsel en door te weten hoe dat zit kun je het in de toekomst misschien inzetten om jouw presentatie te verbeteren.

Fysiologische processen

De gevolgen van spanning bij presenteren zijn terug te brengen naar primaire processen van overleven in de natuur. Als zich een bedreiging voordoet, zijn er twee opties: vechten en vluchten. Spanning zorgt voor de energie die nodig is bij het vormen van de reacties vechten en vluchten. Je armen en benen hebben deze energie nodig en dit kan resulteren in gespannen spieren en trillende handen. De energie die naar je armen en benen gaat wordt uit spieren en organen gehaald die minder belangrijk zijn bij het vechten of vluchten.

Hierdoor verslapt bijvoorbeeld je blaas en wordt vocht onttrokken aan je lichaam, wat resulteert in vaker moeten plassen en het hebben van een droge mond.

Houd rekening met spanning

Als je van jezelf weet dat je vaak gespannen wordt bij presenteren, kun je daar in de voorbereiding al rekening mee houden. Moet je veel plassen? Ga dan vlak van tevoren nog even naar het toilet en drink niet teveel. Krijg jij last van een droge mond? Zorg dat je een glaasje water in de buurt hebt tijdens de presentatie.

Als je van tevoren rekening houdt met de negatieve effecten, kun je spanning op een positieve manier inzetten. Spanning zorgt namelijk ook voor adrenaline waardoor je een verscherpte concentratie hebt. Als je je focust op de positieve effecten staat niets een goede presentatie in de weg!

Afrekenen met angstgevoelens

Bijna iedereen krijgt wel te maken met zenuwen en onzekerheden voor een presentatie, maar de meest voorkomende angsten zijn onder controle te krijgen door het toepassen van eenvoudige technieken.

  1. Plankenkoorts. Probeer je te ontspannen voor je voor het publiek verschijnt en oefen voor de spiegel en eventueel in de ruimte waar je de presentatie moet doen. Zorg voor duidelijke en overzichtelijke notities. Haal een paar keer diep adem en glimlach!
  2. Verveeld publiek. Bepaal van tevoren welke punten minder relevant zijn, zodat je deze kunt laten voor wat het is als je merkt dat het publiek zich verveeld. Laat je niet ontmoedigen, houd oogcontact en blijf enthousiast. Ga wat sneller door je presentatie heen en laat je publiek dat ook weten.
  3. Vijandig publiek. Blijf kalm en beleefd en durf toe te geven dat je een antwoord niet weet. Vermijd te lang oogcontact en ga rechtop staan om gezag te laten gelden. Maak een duidelijk onderscheid tussen feiten en meningen en voeg bewijzen aan de feiten toe.
  4. Technische panne. Test voorafgaand aan de presentatie of alles werkt en of je alle materiaal hebt dat je nodig hebt. Vermijd technieken waar je niet genoeg vanaf weet en wees voorbereid op het ergste.

Training Presenteren met overtuiging

Learnit biedt een training Presenteren met overtuiging aan, waarin je je kwaliteiten en sterke eigenschappen leert in te zetten voor een overtuigende presentatie. Daarnaast geven we je de tools om de aandacht van je publiek te prikkelen en vast te houden. Klik hier voor meer informatie over de training of om je direct in te schrijven.

Lees ook: 11 tips bij conflicthantering