Veelgestelde vragen

Contact

Onderhandelen, hoe doe je dit goed?

mei 28, 2021 | Blogs

Gastblog van Learnit, trainingscentrum. Graag geziene gast in onze vergaderlocatie.

Deze keer weer een interview met een expert-trainer.

Iedereen heeft er wel eens mee te maken gekregen; je wilt krijgen wat je wilt hebben, maar zonder boze gezichten aan de andere kant. Tijdens het onderhandelen is het soms lastig om tot een win-win oplossing te komen waarbij beide partijen tevreden blijven. Hoe zorg je ervoor dat de relatie met de ander goed blijft terwijl je wel krijgt wat je wil?

Het onderhandelen kom je in veel situaties tegen, bijvoorbeeld op je werk, in de thuissituatie of met vrienden. Het doel is uiteindelijk dat de belangen van jou en de ander samenkomen tot een oplossing. In deze blog gaan we in gesprek met Learnit expert-trainer Rob.

Binnen Learnit geeft Rob verschillende trainingen over onderhandelen, waardoor hij al veel kennis en tips met jou kan delen!

Hey Rob! Jij weet veel van onderhandelen. Kun jij ons vertellen waarom goed onderhandelen vaak zo lastig is?

Rob: “Ik denk dat goed onderhandelen vaak wel lukt hoor, maar dat het lastig wordt als er emotie bij komt kijken. Bijvoorbeeld: je hebt last van de harde muziek bij je buren. Je kunt er niet van slapen, net nu je morgen een belangrijke presentatie gaat geven op je werk.

Na een tijdje twijfelen besluit je er toch wat van te zeggen. Dat soort gesprekken lopen lang niet altijd even goed af. Het kan dan op een gegeven moment lastig zijn om nog begrip op te brengen voor de situatie van de ander. En dan is de kans op een goede uitkomst vaak wel verkeken.”

Zijn er bepaalde technieken of kwaliteiten die het voor een persoon makkelijker maken om te onderhandelen?

Rob: “Ik zie veel mensen bij onderhandelen vooral bezig zijn met zichzelf: wat wil ik? Hoe kan ik krijgen wat ik wil? Wat ga ik allemaal zeggen? Als je dat uitvergroot, maakt iemand zich klaar voor een soort gevecht. Dat wordt voor de ander nooit een fijn gesprek.

En als er een winnaar is, is er dus ook een verliezer. Dus wat het makkelijker maakt is door van tevoren al bij jezelf te denken: voor die ander moet het ook een goede deal zijn. En ik wil dat we er allebei goed uit komen. Zo’n vertrekpunt is een goede basis voor een mooi gesprek.

Dan voelt de ander dat je hem/haar ook wat gunt, en is hij/zij ook bereid om jou iets te geven. Nog even over die buurman met z’n harde muziek: als hij merkt dat je hem een leuke avond gunt, wordt het gesprek heel anders.”

In welke situaties gebruik jij jouw skills op het gebied van onderhandelen?

Rob: “Ik ben getrouwd en ik heb kinderen, dus iedere dag, haha! Ik merk vooral dat ik er beter dan gemiddeld in ben tijdens vergaderingen met meerdere mensen. Bijvoorbeeld tijdens bestuursvergaderingen van een bestuur waar ik in zit.

Het lukt mij door mijn trainers ervaring wat makkelijker om verschillende kanten te zien van een zaak en die bij elkaar te brengen.”